DİRENİYORUZ!!!

İSTANBUL, 4. LEVENT TEK GIDA-İŞ GENEL MERKEZİ ÖNÜ
İŞÇİYİZ HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ! , 4C YE KÖLE OLMAYACAĞIZ!

21 Kasım 2010 Pazar

BAYRAM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ

BAYRAM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ
Direnişin 47. günü olan 19 Kasım’da, bayramın dördüncü gününde,Tek Gıda İş sendikası önünde kurulan direniş çadırlarında, aydın ve sanatçılarla birlikte bayram etkiliği gerçekleştirildi.
Programa; Bilgesu Erenus, Mehmet Ekici, Mehmet Esatoğlu, Hale Üstün, Nazmi Algan, Nazım Alpman, Aşık Sinem Bacı, Grup Yorum, Faik Başaran, Begim Yavuz, Türkan Albayrak, Kenan Yersiz gibi kişilerin yanında, Emekli-Sen, Kamu Emekçileri Cephesi, Devrimci İşçi Hareketi, Halk Cephesi, İdil Kültür Merkezi, Tiyatro Simurg, Mücadele Birliği, Ayışığı Sanat Merkezi, İşçinin Yolu, Sol Defter, Hukuk Bürosu Çalışanları Dayanışma Ağı, İşçi Demokrasisi, İFSAD, EHP, Proleterce Devrimci Duruş, Sınıf Mücadelesi gibi kurumlar da katıldı.
Direnişe destek vermek için bir gün boyunca "İşimizi istiyoruz 4C'ye hayır" yazılı önlük giyen sanatçılar, önlüğü işçilere teslim etti.

Sanatçılar, eylem süresince yaşadıklarını anlattı. Sanatçı Bilgesu Erenus "Tahir ile Zühre" şarkısını seslendirdi. Tiyatro Simurg ise bir tiyatro gösterimi yaptı.
Akşam saatlerindeki ziyarete Pınar Sağ, Meryem Kuray katılamazken, gönderdikleri mesajları TEKEL işçileri okudu. Bilgesu Erenus, Mehmet Ekici, Mehmet Esatoğlu ve Hale Üstün ise önlüklü eylem sırasında yaşadıklarını anlattı.
Sanatçılar önlüklü eylemi ağırlıklı olarak Taksim'de yaptıklarını ve çevrelerindeki insanların tepkilerini aktardı. Kendilerine destek verenlerin olduğunu fakat anlam veremeyen gözlerle bakanların sayısının da az olmadığını anlatan sanatçılar, TEKEL işçilerinin direnişinin sonuna kadar yanında olduklarını ifade etti.
Nazım Hikmet'in aynı ismi taşıyan şiirinden bestelenen "Tahir ile Zühre" şarkısını seslendiren sanatçı Bilgesu Erenus, TEKEL işçileriyle Atatürk Kültür Merkezi'nin aynı kaderi yaşadıklarını, yalnızlaştırılmak istendiklerini söyleyerek, bu nedenle eyleminin bir etabını AKM önünde gerçekleştirdiğini kaydetti.
4C CEZAEVİ
Sanatçı Mehmet Ekici ise önlüğü giydiği gün önce eşinin görev yaptığı Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gittiğini ve orada çalışanlarla 4C'nin ne anlama geldiği üzerine tartıştıklarını anlattı. Musa Ağacık'ın önlüklü eylemi sırasında yaşadığı bir anıyı da paylaşan Ekici, Ağacık'ın bir gence "4C ne demek biliyor musun?" sorusunu yönelttiğini karşılığında da "Herhalde cezaevidir abi" yanıtını aldığını belirtti. Ekici, "Evet 4C cezaevidir" dedi.
DİRENİŞ ÖNLÜĞÜ GÖRÜNMEZ KILIYOR
Direniş önlüğü üzerindeyken bazı insanların kendisini görmezden gelen tavırlarına dikkat çeken Mehmet Esatoğlu da Taksim, Sirkeci arasında gerçekleştirdiği eyleminde Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yaşananları aktardı. Esatoğlu, Cağaloğlu'nda bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittiğinde eylem yapacağı zannedilerek büyük bir tedirginlik yaşandığını söyledi. Esatoğlu, tiyatro sanatçısı Genco Erkal ile karşılaşmalarını da anlattı, "Erkal bana, 'çok onurlu şeyler yapıyorsunuz' dedi" şeklinde konuştu.
DİRENİŞ GÖMLEĞİ SEYİRCİ KOLTUĞUNDA
Tiyatro sanatçısı Hale Üstün, gömleği giydiği gün okullarda tiyatro gösterimine gittiklerini ve bir okula üzerindeki gömlekle girmek istediği için kimlik kontrolünden geçirildiğini belirtti. Üstün, tiyatro gösterimleri sırasında direniş gömleğinin bir seyirci koltuğunda oturduğunu ve gösterimi gömleği giyerek bitirdiğini anlattı.
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
TEKEL direnişçilerinden Metin Arslan ise Ankara'dan başlayarak bugünlere kadar gelen direnişlerinde yaşananlar hakkında bilgi verdi. Arslan, sendika ve meslek örgütlerine ortak mücadele çağrısı yaptı. "DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMMOB ve Türk-İş içindeki mücadeleci sendikacıları, güvencesiz çalışmaya karşı ortak birleşik mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

TİYATRO GÖSTERİMLERİ...
Tiyatro Simurg programda Hasan İzzettin Dinamo ve Hasan Hüseyin’in şiirlerinden oluşan tiyatro gösterimi sundu.
SES Genel Merkez Yöneticisi Köksal Aydın'ın da söz alarak, TEKEL işçilerinden çok şey öğrendiklerini ve kendilerinin de üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını dile getirdi.
Ardından Bilgesu Erenus’un doğaçlama oyunu sergilendi. “Oyunlarım sahnelerde oynanmıyor ama buralarda oynanıyor” dediği “Burjuvazinin Bayram Klasiği” adlı oyununda TEKEL işçileri yer aldı.




Oyundan sonra Mehmet Esatoğlu Türkan Albayrak’ı çağırarak “Bu bayram Türkan Albayrak bayramı” dedi. Sevincinin yarım olduğunu belirten Türkan Albayrak, işsizlik ve taşeron sistemi sürdükçe mücadelenin süreceğini söyledi.

“Direnen İşçiler Yenilmezler”, “Yaşasın Direniş Yaşasın Zafer” sloganlarıyla Türkan Albayrak selamlanırken Mehmet Ekici’nin verdiği müzik dinletisiyle halaylar çekildi.
“Hak verilmez alınır. Zafer sokakta kazanılır.” sloganlarıyla program bitirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder