DİRENİYORUZ!!!

İSTANBUL, 4. LEVENT TEK GIDA-İŞ GENEL MERKEZİ ÖNÜ
İŞÇİYİZ HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ! , 4C YE KÖLE OLMAYACAĞIZ!

TEKEL İŞÇİSİNİN MÜC ADELE TARİHİ...

BU TARİH DİRENEN İŞÇİ SINIFININDIR!

Tekel İşçisi! BU TARİH SENİN ! 

BU TARİH BİZİM ! 

BU TARİH DİRENEN İŞÇİ SINIFININDIR! 


- Yıl 1908; 1908 Ağustos ayında, ağır çalışma koşullarına karşı Selanik Tütün İşçileri Sendikasına üye 3200 tütün işçisi greve çıktı. İşçiler ücretlerine yüzde 30 zam aldılar. 

- 2 Nisan 1911: Cibali tütün işçileri greve gitti. 

- Mayıs 1911: İskeçe'de 5 bin tütün işçisi grevde. 

- 1 Mayıs 1911: Türk, Bulgar, Rum ve Yahudi tütün işçilerinin katılmasıyla Selanik'te büyük işçi gösterileri düzenlendi. 

- 9 Mayıs 1912: Drama Tütün işçileri greve çıktı. 

- 1 Mayıs 1922: İşçiler, İşçi Bayramını İstanbul'da, emperyalist işgali protesto ederek kutladı, reji tütün işçileri grev kararı aldı. 

- 1946'da sosyalistlerin önderliğinde Türkiye Tekel İşçileri Sendikası kuruldu. 

- 25 Kasım 1961: İzmir Tekel işçileri asgari ücretin arttırılması talebiyle yürüyüş yaptılar. 

- 25 Mart 1968: Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı 762 işyerinde çalışan 30 binden fazla işçiyi ilgilendiren grev kararı ertelendi. 

- 21 Kasım 1968: Samsun Tekel Başmüdürlüğü'nde işten çıkarılan işçiler Ankara'ya doğru yürüyüşe geçtiler. 

- 15-16 Haziran 1970 Direnişi: 15-16 Haziran direnişine Tekel İşçileri de tüm güçleriyle katıldılar. 

- 1979 sonunda İstanbul Cevizli ve Cibali ambalaj fabrikalarında grev başladı. 

- 21 Şubat 1980: Tekel'de grevler başladı. 

- 11 Mart 1988: Tekel işçileri, işçi haklarına yönelik gasplara karşı işyerlerinde yemek boykotu yaptılar. 

- 1988 Ağustos: Hapishanelerdeki 1 Ağustos Genelgesine karşı başlatılan mücadelede, Tekel'den işyeri temsilcisi ve işçileri de açlık grevi yaptılar. 

- 12 Nisan 1989: 15.000 Tekel işçisi hakları için eylem yaptı. 

- 1989 Bahar eylemleri... Tekel işçileri başta İstanbul olmak üzere işçi sınıfının bu yaygın eylem sürecinde en aktif biçimde yer aldı. Tekel işçileri 5000 kişiyle sendikalarının Genel Merkezine adeta bir baskın düzenlediler. 

- 13 Şubat 1990: Ege'de tütün emekçileri ANAP iktidarının komik taban fiyatlarına karşı Akhisar, Manisa, Milas, Muğla, Bergama, Soma'da eylemler gerçekleştirdiler. Çoğu Ege'nin köylerinden olan Tekel işçileri de üreticileri desteklediklerini açıkladılar. 

- 3 Ocak 1991: Özal İktidarına karşı maden işçilerinin direnişini desteklemek için 3 Ocakta gerçekleştirilen Genel Grevde Tekel işçileri de bütün iş yerlerinde iş bıraktılar. 

- 16 Mayıs 1991: 50 bin Tekel işçisini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri sürerken Tekel işçileri anlaşmanın masada değil, sokaklarda yapılacağını göstermek için eylemdeydiler. 50 bin Tekel, 38 bin Çaykur işçisi, 16 Mayıs'ta, insan onuruna yaraşır ücret ve sosyal haklar için, Özelleştirme adı altında KİT'lerdeki işçi kıyımına son verilmesi için toplu viziteye çıkma eylemi yaptılar. 

- 1993 ortalarında Devrimci İşçi Hareketi tarafından gündeme getirilen Özelleştirmeye Karşı Mücadele Komiteleri'nin kurulduğu yerlerden biri de İstanbul Tekel işyerleri oldu. Gaziosmanpaşa ve Tekel'de oluşturulan Özelleştirmeye Karşı Mücadele Komiteleri (ÖKMK) işçi sınıfı açısından yeni bir geleneğin tohumlarını da içinde taşıyordu... 

- 1994 Haziran: Nisan, Mayıs Haziran ayları boyunca yoğunlaşan işten çıkarmalara karşı İstanbul Tekel işçileri çeşitli eylemler yaptılar. 

- 20 Temmuz 1994: Türk-İş'in işten çıkarmalara ve yeni "istikrar paketi"ne karşı aldığı kararla hayata geçirilen 20 Temmuz iş bırakma eyleminde bir çok şehirdeki Tekel işçileri de yer aldılar. 

- 24 Kasım 1994: Malatya Tekel işçileri özelleştirmeye karşı yürüyüş yaptı. İşçiler DYP ve SHP il binalarına siyah çelenk bıraktılar. 

- 19 Mayıs 1996: İstanbul Bomanti Tekel Bira Fabrikası işçileri fabrika önündeki eylemleriyle fabrikalarının kapatılmasına izin vermeyeceklerini açıkladılar. 

- 26 Ocak 1996: Ankara Tekel İçki Fabrikasındaki taşeron şirket Altaş Nakliyat'ın, 8 işçinin işine 26 Ocak günü son vermesi üzerine işçiler direnişe geçti. 

- 26 Mart 2001: Tekel işçileri, direnişteki Paşabahçe işçilerini destek eylemi yaptılar.. 

- 4 Mayıs 2003: Özelleştirmeye karşı kitlesel eylemler... Tekel'in özelleştirilmesine karşı Tek Gıda İş tarafından açıklanan ve 11 hafta boyunca her cumartesi yapılacak eylemlerin ilki gerçekleştirildi. 

- İstanbul Cevizli Tekel İşçileri: Kartal Meydanı'nda özelleştirmeyi protesto eylemi yaptılar... Ankara Tekel İçki Fabrikası işçileri İzmir'de tekel işçileri Malatya'da Tek-Gıda-İş Sendikası üyeleri, Elazığ Tekel Şarap Fabrikası işçileri, Samsun ve Yozgat Tekel işçileri, Adana Tekel işçileri, Diyarbakır Tekel Tütün ve Yaprak İşleme Fabrikası işçileri de eylemleriyle özelleştirmeyi protesto ettiler. 

- Mayıs 2003: Tekel işçisinden sürekli eylem... Tekel işçileri, Adana'da Çatalan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisleri'nin Demirel'in de katıldığı açılış töreninde Tekel'in özelleştirilmesini protesto ettiler. 

- 18 Mayıs 2003: Tekel'in özelleştirilmesine karşı İstanbul'dan yola çıkan sendikacılar, Ankara'ya yürüdüler... Yürüyüş sürerken, Tokat Sigara Fabrikası işçileri, Diyarbakır, Bitlis ve Adana Tekel işçileri AKP il binaları önünde hükümeti protesto eylemleri yaptılar. 

- 13 Haziran 2003: Tekel işçileri Türkiye çapında eylemdeydi... 

- 6 Temmuz 2003: Tekel işçileri, Adana'da, adliye sarayının açılış töreninde Başbakan Tayyip Erdoğanı protesto ettiler. 

- 19 Eylül 2003: Adana Tekel işçileri, vardiya çıkışında fabrika etrafında insan zinciri oluşturarak, özelleştirmeye karşı direneceklerini haykırdılar. 

- 26 Eylül 2003: Tekel işçisinin özelleştirmeye öfkesi sendikaya yöneldi... Tekel işçileri, özelleştirme konusunda daha aktif ve sonuç alıcı mücadele etmesi için Tek Gıda-İş'in 12. Genel Kurulu'nda, sendika yönetimini protesto eylemi yaptı. 

- 21 Ekim 2003: Tekel işçileri AKP İstanbul il binası önünde özelleştirmeyi protesto eylemi gerçekleştirdiler. 

- 8 Kasımda 2003: Tek Gıda-İş Malatya şubesi üyeleri, özelleştirmeyi protesto ettiler. 

- 17 Ocak 2004: Tek Gıda-İş Diyarbakır 1No'lu Şube üyeleri, özelleştirme ve işten çıkarmalara karşı oturma eylemi yaptılar. 

- Kasım 2004: İzmir Bergama'da iş akitleri feshedilen Tekel işçileri, fabrikayı terk etmeyerek direnişe geçtiler. 

- 30 Kasım 2004: Adana'da Tekel işçileri, sigara fabrikası önünde, Turhan Beriker Bulvarı'nı trafiğe kapatarak taleplerini haykırdılar. 

- 6 Ocak 2005: Diyarbakır'da işçiler Tekel'in özelleştirilmesi çalışmalarına karşı fabrika önünde eylem yaparken, Samsun'da özelleştirmeye karşı sessiz kalan sendika, işçiler tarafından basıldı. 

- 13 Ocak 2005: Malatya Sigara Fabrikası'nda çalışan 600 işçi, fabrikanın yeniden özelleştirme ihalesine açılacak olmasını protesto eylemi yaptı. 

- Şubat 2005: SEKA'ya saldırıyı protesto etmek için Bitlis Tekel işçileri, esnaflar ve DKÖ temsilcileri ile birlikte oturma eylemi başlatırken, Malatya Tekel işçileri fabrikayı bir süre işgal ederek SEKA işçilerine destek verdiler. 

- 16 Şubat 2005: Tekel işçileri yine ülke çapında eylemde... Özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı, Diyarbakır Dağ Kapı'da, Antakya Ulus Meydanı'nda, Dersim'de, İskenderun'da, Adıyaman'da, Elazığ'da, Samsun'da, Malatya'da, Gaziantep'te Adliye binası önünde, Eskişehir'de Vardar İş Merkezi önünde yapılan eylemlerde "Uyarı Değil Genel Grev", "SEKA Kıvılcım Tekel Ateş Olacak" sloganları atıldı... Bursa'da, Edirne'de, Adana'da AKP il binası önlerine yürüyen emekçiler "AKP Şaşırma, Sabrımızı Taşırma" sloganlarıyla iktidarı uyardı. 

- 23 Şubat 2005: Tekel Fabrikalarında SEKA Provası; Tekel işçileri, ülke genelinde fabrikaları terk etmeme eylemleriyle, SEKA işçilerine güçlü bir destek verdiler ve Tekel'in özelleştirilmesi karşısında tavırlarını açıklamış oldular: "SEKA gibi direniriz..." Malatya Sigara Fabrikası'nda, Bandırma Tekel Yaprak Tütün Fabrikası'nda, İstanbul Cevizli Tekel Fabrikası'nda, Adana Sigara Fabrikası'nda... işçiler gece fabrikada kaldılar.. 

- 25 Şubat 2005: İzmir Balatçık Yaprak Tütün İşletmesi işçileri, fabrika önünde yaptıkları eylemle Tekel'in özelleştirmesine karşı çıktılar ve SEKA'ya destek verdiler. 

- 26 Şubat 2005: SEKA Dayanışma Platformu, Cevizli Tekel işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdi. 

- 3 Nisan 2005: IMF'nin özelleştirme saldırısına direnen Tekel işçileri Adana'da miting düzenlediler. 

- 5 Nisan 2005: Ege bölgesinde Tekel ile ilgili sendika, oda ve üretici kuruluşlarınca oluşturulan Tütün Platformu, Tekel'in özelleştirilmesinden vazgeçilmesini istedi. 

- 17 Nisan 2005: Tekel'in yeniden ihaleye çıkarıldığı gün, ülkenin dört bir yanından Tekel işçileri, Ankara'ya aktı. İşçiler özelleştirmeye karşı sloganlarla, peşkeş kurumu olarak bilinen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne yürüdüler. 

- 18 Aralık 2005: Tekel'in Adana ve Malatya sigara fabrikalarını kapatma kararına direnmek için 'Eylem Komitesi' oluşturan işçiler, 18 Aralık'ta Tek Gıda-İş Güney Anadolu Şubesi'nde direneceklerini açıkladılar. 

- 4 Ocak 2006: İşçiler, daha önceki deneyimlerinin ışığında şu açıklamayı yaptılar: "Sendika daha önce sattı, aynısını yaparsa kendi irademizle direneceğiz." 

- 19 Ocak 2006: Adana Tekel'in emperyalist sigara tekellerinin çıkarları için kapatılması kararına karşı, işçilerin fabrikayı terk etmeme direnişi sürerken, Malatya Tekel işçileri de fabrikaya kapandı. İşçiler ayrıca 19 Ocak ve 25 Ocak'ta yapılan ve diğer sendikaların, devrimcilerin de katıldığı yürüyüşlerle Tekel'in kapatılmasına izin vermeyeceklerini haykırdılar. 

- 20 Ocak 2006: Tek Gıda-İş Samsun Şubesi, Ballıca Tekel Sigara Fabrikası'nın satılmak istenmesini bir mitingle protesto etti. 

- 26 Ocak 2006: Tek Gıda-İş Sendikası'nın fabrikaların kapatılması kararlarına karşı aldığı eylem kararı doğrultusunda, Diyarbakır, Tokat, Adıyaman, Kahta ve Besni, Siirt, Ankara, Akhisar, İzmir, Malatya, Bandırma, Manisa Kırkağaç'da bulunan Tekel işçileri, fabrikalarını terketmeme eylemi gerçekleştirdiler. 

- 3 Şubat 2006: Adana'da AKP iktidarının Tekel'deki direnişi kırma manevralarına, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "Tekel'in kapatılmayacağı" açıklamasına karşı, işçiler "fabrika üretime yeniden geçene kadar direniş sürecek" kararı aldılar. 

- 13 Şubat 2006: Tekel'de direnen işçilerin ilk kazanımı: Adana ve Malatya sigara fabrikaları işçilerinin sürdürdüğü direniş sonuç verdi ve AKP iktidarı fabrikaların kapatılması kararından geri adım attı. 

- 10 Mart 2006: Malatya Tekel işçileri direnişlerinin 15. Gününde "Türk-İş Göreve, Tekel'e Uzanan Eller Kırılsın" sloganlarıyla AKP'nin özelleştirme politikalarını ve emekçilere saldırılarını protesto ettiler. 

- 9 Ocak 2008: Cevizli Tekel işçileri, AKP İstanbul İl Başkanlığı önündeki bariyerlere kendilerini zincirleyerek Tekel'in özelleştirilmesini protesto ettiler. 

- 2 Şubat 2008: Tekel'in özelleştirilmek istenmesi İstanbul'da Tekel işçileri tarafından 4000 kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. 

- 15 Şubat 2008: Tekel işçileri ülkenin dört bir yanında Tekel'in özelleştirilmesini eylemleriyle ve kendilerini fabrikalara kapatarak protesto ettiler. 

- 18 Şubat 2008: Türkiye'nin birçok ilinden gelip Ankara'da Özelleştirme İdaresi önünde toplanan Tekel işçileri özelleştirmeyi protesto ettiler. Samsun'da da AKP binasına yürümek isteyen işçilere polis biber gazı ve coplarla saldırdı. 

- 22 Şubat 2008: Tekel'in özelleştirilmesine karşı İstanbul'da, Hatay'da, Samsun'da, Tokat'ta, Adana'da, Bitlis'te Tekel sigara fabrikaları önlerinde, AKP il binaları önlerinde ve Tekel'in satışının yapıldığı Ankara Hilton Oteli'nin önünde toplanan işçiler protesto gösterileri yaptılar; eylemlerin çoğuna polis saldırdı. 

- 24 Şubat 2008: Adana'da özelleştirme kararına karşı Tekel işçileri fabrika önünde çadır kurdular. Aynı gün, Büyükşehir Belediyesi önünden Tekel Fabrikası'na kadar dayanışma yürüyüşü yapıldı. 

- 25 Şubat 2008: Tokat'ta fabrikalarında direnişte olan işçiler, direnmeye devam edeceklerini açıkladılar. 

- 2 Mart 2008: Adana'da İnönü Parkı'nda bir araya gelerek Tekel fabrikasına doğru yürüyüşe geçen "Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu" üyelerine polis saldırdı. 

- 8 Aralık 2009: Tekel İşçisi Direnecek... Adana Tekel Yaprak Tütün İşletmeleri'nde çalışan işçiler, işyerlerinin kapatılmasına ve 4-C dayatmalarına karşı eylem yaptı. 

- 15 Aralık 2009: Binlerce tekel işçisi, hakları için Ankara'da toplandı. İşçiler AKP önünde ve Abdi İpekçi Parkı'nda taleplerini dile getiren eylemler yaptılar. 

- 17 Aralık 2009: Saldırı! AKP polisi, haklarını aramak için Ankara'da toplanan Tekel işçilerine, gaz bombaları atarak, biber gazı sıkarak, onları Abdi İpekçi Parkı'ndan zorla çıkararak, kış günü soğuk havuza sürerek saldırdı. 

Hala direnmekteyiz...
2010.02.21

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder