DİRENİYORUZ!!!

İSTANBUL, 4. LEVENT TEK GIDA-İŞ GENEL MERKEZİ ÖNÜ
İŞÇİYİZ HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ! , 4C YE KÖLE OLMAYACAĞIZ!

12 Aralık 2010 Pazar

TEKEL İşçiler sınıf kardeşleriyle deneyimini paylaştı

12 Aralık 2010 günü Ezilenlerin Sosyalist Partisi Tuzla ilçe örgütünün düzenlediği panele katılan Tekel İşçisi mücadelelerinin deneyimlerini Çel-Mer ve Marmaray işçileriyle paylaştı. Panelin programında UPS, TEKEL, Rimaks, Marmaray mücadelelerinin deneyim paylaşımı hedeflenmişti. Ancak işçi sınıfın temel sorunlarından biri olan fazla mesailer, mücadele deneyimini aktaracak işçilerin toplantıya katılmalarını engelledi. Rimaks ve Maramaray işçileri mesaiye kaldıkları için gelemediler. UPS’den katılmam nedeni olarak somut bir cevap alamadıklarını, son dakikada işleri çıktıkları için gelemedikleri bilgisi verildi.
İlk sözü akşam Taksim’de yürüyüşe katılması gerektiği için TEKEL işçisi olan Arzu Güneş’e verildi. TEKEL işçisi, hem Ankara hem de İstanbul’daki İkinci TEKEL mücadele sürecini aktardı. Konuşmanın ekseninde mücadele ederken yanımızda görünen sendika bürokratlara karşı uyanık olmamız gerektiğiydi. TEKEL işçisinin bu vurgusu salonda bulunan örgütlenme yönünde mücadele eden işçiler için önemliydi. TEKEL işçisi son olarak 18 Aralık 2010 Cumartesi günkü Ankara’daki basın açıklamasına, tüm işçi dostlarını davet etti. Bu davette sadece eyleme katılandan öte, sermayeye ve sendika bürokratlarına karşı birleşik emek örgütlenmesi temelindeydi.
77 gün mücadele eden Marmaray işçileri yoğun mesai nedeniyle katlamadı. Marmaray işçileri adına, Marmaray mücadelesinde yer alan Tekstil-Sen başkanı söz alıp, süreci özetledi. Maramary işçileri iki kez işyerini işgal etmek de dâhil 77 gün boyunca bir dizi eylemlikler gerçekleştirdi. Açtıkları işe dönüş mahkemesini kazandılar, patronları işe dönüş kararını temize götürüp süreci uzattı. Marmaray işçileri hala mahkemenin vereceği kararı bekliyorlar.
Panele kalabalık bir işçi grubuyla katılan Çal-Mer işçileri, metal işkolundaki önemli bir deneyim. Üç yıldır zam alamam ve işyerindeki baskılar sonucu örgütlenme kararı alan işçiler, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendiler. Örgütlenmeyi öğrenen patron 11 işçiyi işten çıkardı. İşçiler sendikalar örgütlüklerine karşı yapılan baskı karşısında işyerinde bulanan vinçlerin üstüne çıkıp, işyerini işgal ettiler. Metal işkolundaki işyerinde içerdeki sıcaklığın 60 dereceye kadar vardığı düşünüldüğünde, patron vinçler çıkan işçilere karşı, polisi çağırıp işçileri işyerine kapatmış. İşçilere ne su ne de yemek verilmesini engelleyerek işçilerin eylemini kırmaya çalışmış. Buna rağmen işçiler patrona sendikal örgütlük ve haklarına karşı güçlerini göstermiş oldular. Çal-Mer işçileri sendikal örgütlükle bugün yetki gelmesini bekliyor. Patron yetkinin gelmememsi için elinden geleni yapıyor.
Panelde her deneyim aktarımında Tekel işçilerinin işçi sınıfı üzerinde etkileri farklı örneklerle dile getirdi. Farklı işkollarındaki deneyim aktarımı ve bir araya gelme, ortak örgütlenme ihtiyaçlarının zorunluluğunu bir kez daha gösterdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder